Schaatstips voor kinderen

1. Als je nieuwe schaatsen hebt gekregen of met je vader of moeder hebt gekocht, is het goed om thuis ook te proberen of je ze helemaal zelf kunt aantrekken. Niet alleen voor je ouders is het goed, maar ook voor jezelf. In de winter is het vaak koud en moet je niet te lang hiermee bezig zijn, anders word je ziek.
2. Als je gaat schaatsen, doe dan altijd je handschoenen aan. Je krijgt niet alleen geen koude handen meer, maar ook bij het vallen beschermen ze je tegen blessures. Ook zijn schaatsen scherp en voorkomt de handschoen dat je je er aan snijdt.
3. Ga nooit met je schaatsen op de stenen lopen. Dan worden ze heel snel bot en kunnen ze zelfs onherstelbaar stuk gaan. Je zult ze dan moeten laten slijpen.
4. Wanneer je gaat schaatsen is het verstandig om een oude theedoek of iets dergelijks mee te nemen. Dit om na afloop van het schaatsen deze droog te maken. Doe je dit niet en gaan de schaatsen nat mee de tas in en zo thuis opgeborgen, zijn ze de volgende keer helemaal verroest. Is het je een keer overkomen (en wie is het niet overkomen) kun je met een beetje jif of ander schuurmiddel op een natte doek voorzichtig de roest weg te halen. Probeer de scherpe kant van de schaats zo min mogelijk te raken.

schaatsendekinderen
Deze kinderen moeten tip 2 nog maar eens lezen…

5. Hang je schaatsen niet met aan elkaar geknoopte veters om je nek, dit is niet alleen gevaarlijk voor jezelf, maar het beschadigt ook je schaatsen. Niet doen dus!
6. Vroeger werd nog wel eens gezegd, dat de schaatsen goed in het vet moesten. Eigenlijk doen we dit niet meer. Bij het slijpen gaat het vet dan in de slijpsteen zitten. Dit is niet goed bij het slijpen. Goed droog maken is het beste.
7. Wind te lange veters nooit om je enkels of voeten; dit stopt je bloeddoorstroming, waardoor je gauw koude voeten krijgt. Je kunt het beste de veter in het midden doorknippen en het stuk wat te lang is er tussenuit halen. Zo blijven de plastic eindstukjes van je veter bestaan en het midden verplaatst zich toch niet tov de schoen.
8. Zorg dat je beschermers goed schoon zijn van binnen, anders worden je schaatsen toch nog bot, terwijl je denkt dat je ze juist goed beschermt.
9. Vergeet niet om je warm aan te kleden, beginnende schaatsertjes zijn ook gebaat bij het dragen van een regenbroek over de gewone kleding.
10. Ga altijd met goed geslepen schaatsen naar de ijsbaan en neem eventueel een stoel mee waarmee je kunt oefenen!

Bron: Online Schaatsen kopen

ijspret in het Kloosterpark